the header image

Rites of Travel

Marja Kolu — Rites of Travel


Kategoriat: Äänitaide, Kehotaide, Liikelähtöinen performanssi, Suomi, ja Työryhmä

Ensiesitys: 14.9.2014

Kesto: 12 minuuttia

Video: https://www.youtube.com/watch?v=r79Gg8B8kVw

Materiaalit: Maalausteline, rullattu paperi , 10-15 kpl litoposteria , maaliastioita ,siveltimiä , erivärisiä nestemäisiä tusseja , rättejä, viulu , valo, nuottiteline, vaatetus - viulisti ja tanssija -

Tilavaatimukset: 20neliöä tai isompi tila, katsomo tai vastaava - esim rautatieasema tms

Hinta: 1500-2000 €

Synopsis

Performanssi kolmen taiteilijan kesken – käsikirjoitus ja idea kuvataiteilija Marja Kolu , esitetty

Tapahtumataidetta julkisessa tilassa

Piirtäjä, tanssija ja muusikko luovat happeningin

Kuvataiteilija Marja Kolu toimii nykytaiteilijan välinein. Hän luo tapahtumaluonteista taidetta, joka on poistunut taidemaailman perinteisestä ja konventionaalisesta ympäristöstä valkoisten seinien hiljaisesta ja staattisesta maailmasta. Tämä taide törmäytyy yleisön kanssa, mikäli olet matkalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Yhtäältä happeningiin pohjautuva taideteos on yhtäaikaisesti performatiivinen ja visuaalinen, jonka dynaaminen luonne on altis sattumalle, muutokselle ja vuorovaikutteiselle dialogille tekijöiden ja yleisön välillä. Toisaalta se ottaa ratkaisevan askeleen ulos taiteen norsunluutornista ja lähestyy taiteen ja elämän vuorovaikutteista kohtaamista.

Bothnia biennaleen osallistuva teos Matkauhrit (2014) pohjautuu venäläisen säveltäjän Igor Stravinskyn (1882-1971) venäläisen kauden pääteokseen Kevätuhri, jonka hän sävelsi Sergei Djavilevin Ballet Russes -baletille. Sen kantaesitys 1913 Pariisissa on taidemaailman tunnetuimpia skandaaleja. Säveltäjän pyrkimykset rajoja rikkovaan, energiseen esitykseen käytti ensisijaisesti alkuvoimaista rytmiä, jossa lyömäsoittimet hallitsivat melodian sijasta. Tämä primitivismi yhdistyy Matkauhreissa dadaistien yllätyksellisyyteen ja siten tavoittelee taiteen avautumista yleisön ja yhteiskunnan suuntaan.

Matkauhrit  -teos keskittää katseensa matkateeman käänteiseen puoleen. Romanttishenkisen matkan metaforan sijasta projekti tarkastelee sitä, kun matka epäonnistuu, keskeytyy, eikä pääse edes liikkeelle. Keskiössä on monitaiteellisuus; se miten kolmiulotteinen tanssin toiminta, liike, ilmeet ja eleet muuntuvat kaksiulotteisiksi nopeasti toteutetuiksi piirustuksiksi. Tanssijan liikettä rytmittää elävä musiikki, mukaelma alkuperäisestä Kevätuhrista. Tapahtumaluonteinen taideteos sijoittuu matkustamisen risteyskohtiin: lentokentille, rautatieasemille, matkakeskuksiin, missä todelliset matkustajat tekevät lähtöä tai palaavat kotiin. Mielentila näissä ympäristöissä on odottava, avoin, jännittynyt, kaipaava, jopa sentimentaalinen.  Matkauhrit-teosta esitetään Bothnia biennalen aikana Vaasassa, Seinäjoella ja Kokkolassa.

Piirtäjä Marja Kolun nopea croquis-tekniikka toteuttaa silmän ja käden saumatonta ja nopeasti reagoivaa yhteistyötä. Materiaalina hän käyttää tussia, jonka notkeus soveltuu nopeatempoiseen työskentelyyn. Tanssijana projektissa esiintyy xx ja Stravinskyn musiikkia soveltaa viulisti xx.

Kuvataiteilija Marja Kolu on toteuttanut erilaisia julkisen tilan pysyviä ja tilapäisiä teoksia aina 1980-luvulta lähtien. Hän on taiteen monitoiminainen, joka oman taiteen tekemisen ohessa on kuratoinut näyttelyitä ja toiminut läänintaiteilijana sekä Keski-Suomessa että Pohjanmaalla.

Rites of travelista voidaan esittää myös riisuttu malli, jolloin musiikkina äänentoistolaitteista tulee säveltäjä Igor Stravinskyn kevätuhri ja kuvataiteilija maalaa hysteerisen matkapaniikin tunnelmaa- teos on syntynyt taiteilijan nähtyä kuvia valtavista ihmismassoista , väkijoukoista , joilla ei ole paikkaa minne mennä , mutt a matkustettava on jotta henki säilyy tai on toivoa väkivallattomasta elämästä, ruuasta, katosta pään päällä. Perfomanssissa jännite nousee musiikin mukana ja teos riehaantuu ja tunnelma repeää kuten näillä matkailijoillakin, jotka eivät pääsekkään määränpäähän lainkaan vaan joutuvat välitilaan kolkkoon telttaan.