the header image

Perfromanssi-X (”Sinthesis, Nicholas, synteesi…”)

Jani Petteri Virta — Perfromanssi-X (”Sinthesis, Nicholas, synteesi…”)


Tilaa teos!

Kategoriat: Objektiperformanssi, Osallistava performanssi, Paikkasidonnainen performanssi, Pitkäkestoinen esitys, Suomi, ja Teosvälitys

Materiaalit: Ruusuja.

Synopsis

Haluan tehdä synteesin kahdesta aiemmasta työstäni: Perfromanssi-X:stä (https://www.youtube.com/watch?v=ubIUZ188RO4&t=) ja ”Nicholas, cara mia … … ajatukset ovat tärkeitä, eivät esineet” -performanssista (https://vimeo.com/170186406).

Perfromanssi-X:ssä (2014) kuljin kuuden tunnin ajan yhdestä kukkakaupasta toiseen. Ostin kaupasta punaisen ruusun, minkä jälkeen annoin sen toiselle kauppiaalle, jolta ostin sitten uuden ruusun, jonka vein seuraavalle kauppiaalle, ja niin edelleen reilun kahdenkymmenen kukkakaupan ajan. Kaupunkilaisille teos näyttäytyi valkoiseen pukuun pukeutuneena miehenä, joka kulkee ristiin rastiin laajaa keskustaa punainen ruusu kädessään.

”Nicholas, cara mia … … ajatukset ovat tärkeitä, eivät esineet” -teoksessa (2016) nypin pöydän ääressä punaisen ruusun terälehdet lautaselle, minkä jälkeen söin sen haarukalla ja veitsellä. Sen jälkeen tein itselleni vahasiivet, minkä jälkeen pyysin neljää yleisön edustajaa kantamaan minut ulos baarista – kuin olisin lentänyt.

Kumpaan uusi teos painottuu, riippuu valitusta ”esitys”paikasta. Sisätilassa, juhla/festivaalitilaisuudessa, ns. yleisön keskellä, ”Nicholas”-puoli korostuisi ja teoksen kesto olisi luultavimmin jostain 10–60 minuutin väliltä. Kaupunkitilassa Perfromanssi-X muodostaisi rungon, ja teos muuttaisi luonnettaan sen myötä, kun alkuperäisen performanssin aurinkoinen kesäkuu vaihtuisi toisenlaiseksi ilmaksi. Kesto olisi luultavimmin tunteja.