the header image

AUTO

Antti Tolvi — AUTO


Tilaa teos!

Kategoriat: Äänitaide, Objektiperformanssi, Paikkasidonnainen performanssi, Suomi, Teosvälitys, ja Työryhmä

Ensiesitys: 15.6.2019 Kemiönsaari

Kesto: 20 minuuttia

Video: https://www.youtube.com/watch?v=VpJ-n5-2hk4

Materiaalit: Neljä autoa.

Tilavaatimukset: Tilava parkkialue.

Hinta: 500-1000 €

Synopsis

AUTO

Tero Niskanen & Antti Tolvi

20 min

Always There for You

Accelerating the Future

Bold moves

Fuel for the soul

Drive your dreams

I love what you do for me, Toyota!

Automobile, eli itseliikkuja. Hevoseton kärry. Teos tarkastelee autoa, eli itseä, sen liikettä ja liikkeen ehtoja, öljystä mustuneen auringon valossa.

Auton polttomoottorissa tapahtuu metafyysinen prosessi. Vuosimiljoonien liikkumattomuudesta kehkeytynyt aines muuttuu hetkessä liikkeelle panevaksi voimaksi. Tämä aines itsessään koostuu kuolleiden ja fossiloituneiden eliöiden ruumiista. Räjähdys. Lopusta tulee alku.

Samaan aikaan tapahtuu jotain hyvin arkista. Väännämme avainta auton virtalukossa ja odotamme maailman osallistuvan tähän pyörryttävään kiertokulkuun. Renkaat pyörivät, valot vilkkuvat ja äänitorvesta tulee ajoittain tilanteeseen sopivaa merkkiääntä.

Mietitkö koskaan, mihin autosi on matkalla? Ehkä oletkin vain kyydissä? Mihin auton renkaat haluaisivat viedä? Miten ne haluaisivat kulkea? Milloin autosi haluaisi töötätä? Mietitkö kauanko yhteinen matkanne vielä jatkuu? Koska on aika nousta kyydistä?

Henki ja kohina

Vilkkaalta tieltä kantautuu koskea muistuttava pauhu. Se muistuttaa kohinaa jota pyrimme nykyteknologian avulla ympäristöstämme suodattamaan. Niin äänestä, kuvasta, iholta, pinnoilta, koodista, ympäristöstä kuin mielipiteistä.. Lista on loputon. Näyttää kuin ihmiskunta olisi pyrkimässä kohti jotain utopistista virheettömyyttä, puhtautta, pysyvyyttä, toistoa ja muuttumattomuutta.

Uudet laitteet kieltäytyvät kokonaan toistamasta kohinaa. Esimerkiksi putkitelevisioista tuttua lumisadetta tai radiokanavien välissä olevia kaikuja alkuräjähdyksestä on hankala edes päästä kokemaan. Todellisuudessa tämä villi, rajaton, muodoton alkamisen kaiku on kaikkialla. Koko universumi kohisee. Kohina on kaiken alku, loppu ja päämäärä. Se sisältää itsessään kaikki mahdolliset muodot. Jos emme siedä kohinaa, emme siedä todellisuutta. Ja jos emme siedä todellisuutta, emme siedä itseämme. Ja edelleen jos emme siedä itseämme, tuskin siedämme ketään muutakaan.

Teoksen tapahtumakulku:

Autot liikuskelevat ja soidintavat ympäriinsä yleisöltä näkymättömissä

Yksittäinen auto hiipii tapahtumapaikkana toimivalle parkkialueelle

Auto herättää eloon kohtaamiaan muita autoja

Kuorolaulua ja hengitystä parkkipaikan laumassa

Teoksesta kirjoitettua:

Asettauduttuaan yleisön ympärille muusikot soitattivat autojen äänentoistoa tuottaakseen matalaa hengenvedoista muistuttavaa ääntää. Murisevat autot kävivät vuoropuhelua ja jossain vaiheessa ne availivat oviaan, jolloin niiden tuottamat äänet muuntuivat. Esitys teki autot eläväisiksi. Sävellys vaikutti kutsuneen nelipyöräiset koolle toteuttamaan omaa salaperäistä järjestystään. Ne suorittivat kokoontumisprotokollaansa yleisöstä välittämättä. Tunnelma oli kotikutoinen, kun autot poistuivat jatkamaan cthulhuisia rientojaan, niiden koreografinen järjestys muuttui ja ne kulkivat rivissä kuin lauma metsänelukoita.

Eero Yli-vakkuri (Mustekala)